vrijdag, oktober 08, 2004

Nobelprijswinnaar praat mond voorbij?

Alhoewel de officiële mededeling pas voor 11:00 gepland was, wist de Noorse krant Aftenposten reeds om 10:43 te melden dat Wangari Maathai de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2004 was.

In het artikel (ondertussen bijgewerkt) dat tot rond elf uur on-line was, stond te lezen dat Wangari Maathai aan een correspondent van Reuters gezegd had dat een Noorse diplomaat haar meegedeeld had dat ze de Nobelprijs zou winnen. NTB meldde dit aan Aftenposten, dat het nieuws om 10:43 on-line plaatste. Na de officiële mededeling werd het artikel bijgewerkt, en was er van een lekkage geen sprake meer.

Blijkbaar is één van de volgende twee dingen gebeurd: ofwel heeft de Noorse diplomaat die het nieuws moest overbrengen geflaterd en Wangari Maathai te vroeg op de hoogte gebracht, ofwel werd ze zelf niet precies op de hoogte gebracht over wanneer de mededeling officieel aangekondigd zou worden en dat de informatie die ze gekregen had nog onder embargo was. Merk trouwens op dat Kenya twee uur voorligt op Noorwegen, wat de fout kan verklaren.

Zie ook Wangari Maathai herhaalt uitspraken

Geen opmerkingen: