zaterdag, oktober 09, 2004

Wangari Maathai en AIDS

Wangari Maathai krijgt de Nobelprijs voor de Vrede 2004 omdat ze «wetenschap, sociale bevlogenheid en actieve politiek combineert». Nochtans waren haar uitspraken op een conferentie in Nyeri op zijn minst opmerkelijk wat het wetenschappelijke aspect betreft.

Het Noorse Nobelcomité schrijft het volgende in zijn verantwoording:
Maathai combines science, social commitment and active politics.

De Deense krant Jyllands-Posten levert op 21 september 2004 in een artikel nochtans scherpe commentaar op haar uitspraken wat AIDS betreft. Het artikel gaat over de gevolgen van AIDS op het Afrikaanse platteland, en wijst erop dat één van de grote problemen bij de bestrijding ervan is dat er in Afrika veel geloof wordt gehecht aan de mythe dat AIDS een wapen van de banken zou zijn om de zwarten uit te roeien. Wat de zaken nog erger maakt is dat de regering van Kenya die mythe bevestigt, zoals bijvoorbeeld op een conferentie in Nyeri in augustus. De krant schrijft letterlijk:
Myten blev i slutningen af august holdt i live på regeringsniveau, da den kenyanske viceminister, professor Wangari Maathai, på en konference i Nyeri i det centrale Kenya betegnede aids som et biologisk masseødelæggelsesvåben fabrikeret af den rige verden for at udrydde den sorte race på det afrikanske kontinent. Hun tilføjede, at afrikanere igennem årtier har været naive nok til at falde for den hvide løgn om, at aids kommer fra aber.

Vertaling:
De mythe werd op het einde van augustus op regeringsniveau in leven gehouden toen de Kenyaanse vice-minister, professor Wangari Maathai, op een conferentie in Nyeri in het centrale Kenya AIDS omschreef als een biologisch massavernietingswapen, aangemaakt door de rijke wereld om het zwarte ras op het Afrikaanse continent uit te roeien. Ze voegde er nog aan toe dat de Afrikanen gedurende decennia zo naief waren geweest om te vallen voor de blanke leugen dat AIDS van apen zou komen.

De krant vervolgt door haar uitspraak tegenover de pers te citeren, waarin ze zegt dat de ontwikkelde landen biologische oorlogsvoering gebruiken en primitieve volkeren met geweren overladen. Ze zouden de middelen hebben om dit te doen, en AIDS is een werktuig ontwikkeld door enkele boosaardige wetenschapslui.

Het is dus zeer de vraag of Wangari Maathai ook op het medische vlak een «voorbeeld en een bron van inspiratie is voor iedereen in Afrika die strijdt voor een duurzame ontwikkeling, democratie en vrede». En of haar uitspraken in Nyere bijgedragen hebben tot de wereldvrede durf ik ook sterk te betwijfelen...

Meer links:

Geen opmerkingen: