zondag, november 07, 2004

Vrije meningsuiting: ja, maar?

Na de moord op Theo van Gogh werd door Vlaamse politici menig krokodillentraan geplengd, maar wanneer puntje bij paaltje komt, is het hemd toch nog altijd nader dan de rok. De moord op Van Gogh veroordelen is gemakkelijk, maar wanneer het over de vrijheid van meningsuiting gaat van een directe politieke concurrent, en dan nog een succesvolle ook, heeft men het duidelijk veel moeilijker met de grote principes waar men anders graag mee uitpakt.

Bart Somers verklaarde vandaag dat het «de eerste maal [is] dat een groep mensen het wezen van de democratische rechtsstaat in gevaar brengt.» Bert Anciaux schreef op 2 november nog het volgende:
Vrijheid van meningsuiting is een grondrecht. Vrijheid van denken is een basiswaarde van onze samenleving. Openheid en verdraagzaamheid zijn pijlers van onze samenleving.
Vandaag komt er echter een ander geluid. Je zou verwachten dat wie vindt dat vrijheid van meningsuiting een grondrecht is, ferm van leer zou trekken tegen een mogelijk verbod van een politieke partij die ondertussen al een kwart van de Vlaamse kiezers vertegenwoordigt. Niets daarvan. Bij een verwijzing naar de uitspraak die het Hof van Cassatie op dinsdag zal leveren, schrijft hij enkel
Ik ben ervan overtuigd dat het Hof van Cassatie het blok opnieuw zal veroordelen.
Echt rouwig schijnt hij daar verder echter niet om te zijn. Een moord kan nooit de oplossing zijn voor een politiek meningsverschil, maar een gerechtelijk verbod kan dat evenmin. Als Bert Anciaux het Vlaams Blok wil bestrijden, dan mag hij dat doen, maar met argumenten, om de bevolking en de kiezers van het Vlaams Blok te overtuigen.

Overigens merkwaardig dat Bart Somers opmerkt dat het voor het eerst is dat het wezen van de democratisch rechtsstaat in gevaar is. Waart het spook van het nationalisme al niet meer dan tien jaar in Vlaanderen rond, fascistische lichaamstaal incluis, zoals zijn partijgenoot Patrick Dewael het in het Vlaamse Parlement uitdrukte? Was dat niet de achtergrond voor het instellen van het cordon sanitaire? En was dat niet precies de reden waarom drie vzw's van het Vlaams Blok voor de rechter gedaagd werden? Blijkbaar heeft Bart Somers vandaag impliciet toe dat het Vlaams Blok nooit een gevaar voor de rechtsstaat is geweest.

Geen opmerkingen: