maandag, november 15, 2004

Kristalnacht 2004, Oslo: Joden niet welkom

Dinsdag 9 november organiseerde SOS Rasisme een herdenking van de Kristalnacht (9 november 1938). Waren niet welkom op de demonstratie: joden (waaronder een overlevende van de Holocaust) en een delegatie van Demokratene die wouden opstappen achter de Israëlische vlag. Reden: precies omdat ze achter een Israëlische vlag wouden opstappen kon hun veiligheid niet gegarandeerd worden, want de Israëlische vlag zou nogal provocerend zijn voor de andere betogers.

Om te beginnen moet gezegd worden dat Demokratene niet bepaald onschuldige lammetjes zijn in de Noorse politiek. De splinterpartij vaart hard uit tegen immigranten (in het bijzonder de islamitische immigranten), en steunt anderzijds Israël en in het bijzonder de politiek van Ariël Sharon. En precies omdat ze een splinterpartij zijn, zijn ze ook niet echt vies van een provocatie hier en daar.

Maar het stemt toch nadenken dat de politie een groep joden en een delegatie van Demokratene uit de demonstratie moest houden «omdat hun veiligheid niet gegarandeerd kon worden», en dan in het bijzonder omdat ze een Israëlische vlag bij zich hadden. De zaak werd vervolgens aan het licht gebracht door de Noorse private omroep TV2, die op zijn beurt omwille van de «eenzijdige dekking» van het verhaal kritiek van SOS Rasisme te verwerken kreeg. Die kritiek bevat enkele bijzonder opmerkelijke uitspraken, en er staat ondermeer letterlijk dat noch Israëlische noch Palestijnse vlaggen toegelaten zijn op de betoging, omdat ze van de herdenking geen strijdtoneel willen maken voor of tegen de Israëlische staat. Dat er geen Palestijnse vlaggen mogen meegedragen worden is te begrijpen, omdat die inderdaad provocatief zouden kunnen overkomen, maar dat ook Israëlische vlaggen op een herdenking van de Kristalnacht provocatief zouden zijn, is toch wel merkwaardig. Meer zelfs, wat heeft iemand die vindt dat Israël geen bestaansrecht heeft eigenlijk te zoeken op een herdenking van de Kristalnacht? De herdenking zou dus inderdaad geen strijdtoneel mogen zijn voor of tegen de Israëlische staat, maar het feit dat SOS Rasisme die discussie wil begraven door zowel Palestijnse als Israëlische vlaggen te verbieden, is nogal symptomatisch voor de geestesgesteldheid in het comité.

De concrete aanleiding voor het uitsluiten van Demokratene uit de betoging is een persmededeling die zij in de namiddag verstuurden waarin ze aankondigden dat ze wouden deelnemen aan de betoging met een Israëlische vlag «om aan te tonen dat niet alle Noren anti-semieten zijn». Verleden jaar werd immers op de herdenking van de Kristalnacht geëist dat de muur die Israël aan het bouwen is weer afgebroken zou worden, en volgens Demokratene toonde dit aan «dat de herdenking in Noorwegen overgenomen is door Noorse joden- en Israëlhaters».

Een groep die wel mocht deelnemen aan de herdenking was de extreem-linkse groepering Blitz. Op 13 oktober brak die groep nog binnen op het domein van de Israëlische ambassade om er grafzerkjes met Palestijnse vlaggen op te zetten «uit protest tegen de Israëlische terreur in Gazah». De groep heeft ook acties gehouden op joodse kerkhoven in Noorwegen, en opgeroepen tot een boycot van alle joodse winkels in Oslo. Men kan zich dus afvragen wat die groep eigenlijk kwam doen op een herdenking van de Kristalnacht.

Overigens bleek later op de avond dat de veiligheid van joden en Demokratene niet zeker was, want de groep werd in de buurt van Grand Hotel in het centrum van Oslo aangevallen door een groep extreem-linkse betogers. Kan het nog politiek correcter?

Geen opmerkingen: