De Conferentie van Burgemeesters van Halle-Vilvoorde dreigt ermee de viering van 175 jaar België in de war te sturen. Benieuwd in hoeverre die dreiging hardgemaakt zal worden, in het bijzonder dan in Vilvoorde.
Concreet dreigt de conferentie in een open brief aan Albert II ermee de medewerking aan de feestelijkheden te weigeren als de kieskring en het gerechtelijke arrondissement tegen dan niet gesplitst is. Bovendien vraagt de conferentie zich af waarom de rest van Vlaanderen niet solidair op dezelfde manier zou reageren.
Men kan dit initiatief natuurlijk alleen maar welkom heten, maar enige voorzichtigheid is toch geboden. Ten eerste was ook de organisatie van de Europese verkiezingen in juni «voorwaardelijk», zonder dat er veel hinder opgemerkt werd. Het valt te bezien of het deze keer zoveel anders zal zijn. Meer bepaald kan ik me trouwens moeilijk voorstellen dat Jean-Luc Dehaene, burgemeester van Vilvoorde, de viering zou boycotten. Verder is de vraag wat het effect van een boycot van de feestelijkheden zal zijn. Zal men er in Laken werkelijk van wakker liggen als het 175-jarige bestaan van België in Opwijk en Bever niet uitbundig gevierd wordt?
En ten slotte is het al te gemakkelijk om een eventuele boycot te omzeilen, door «spontane» gemeentelijke comités op te richten waarin goede Belgen zich «belangeloos» inzetten om de feesten toch door te laten gaan. Als er al kracht zou moeten uitgaan van een eventuele boycot, moet die eruit bestaan dat die feesten door de burgemeesters verboden zouden worden in hun gemeenten, want alleen maar medewerking weigeren kan onmogelijk voldoende zijn om welk effect dan ook te halen. Maar welke burgemeester zal die stap willen zetten?
Overigens interessant om te lezen dat ook de Conferentie niet meer gelooft in een splitsing voor 1 januari. Sedert de laatste verkiezingen zijn er onverwijld al meer dan vijf maanden verstreken...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten