De Brusselse PS-voorzitter Philippe Moureaux, die dus eigenlijk niets te zoeken zou hebben in de Vlaamse Rand als Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst zou zijn, treedt op als woordvoerder van de Franstaligen die vrezen niet meer in het Frans terecht te kunnen op het noodnummer 101. Zoals dat tegenwoordig de gewoonte is bij de VLD, sprong Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) onmiddellijk in de houding voor de PS, en verklaarde hij dat er over de tweetaligheid van de dienst gewaakt zal worden. O ja, tweetaligheid dus?
In Dilbeek (waar Vlamingen thuis zouden zijn) kunnen ze meespreken over die tweetaligheid. Het verhaal van het overlijden van Christiane de Celle is ronduit schrijnend, maar het zal de Vlaamse intellectuelen van allerlei slag niet beletten te blijven verkondigen dat niemand wakker ligt van de taaltoestanden in Brussel-Halle-Vilvoorde. De verklaring van de artsen achteraf zou men hen op het voorhoofd moeten tatoueren:
Elle est morte. C'était parce qu'elle est néerlandophone qu'on l' a laissé crepée.Merkwaardig dat de Liga van de Mensenrechten en de CGKR nog geen rechtzaak aangespannen hebben tegen de betrokkenen, maar die hebben misschien belangrijker dingen te doen waar geen mensenlevens bij op het spel staan. Kan men zich trouwens het omgekeerde voorstellen? Ik bedoel daarmee niet Vlaamse artsen die een Franstalige in Vlaams-Brabant hulp zouden weigeren, maar dat een Nederlandstalige MUG-eenheid naar Waals-Brabant zou gestuurd worden, waarbij geen enkele van de artsen ook maar een woord Frans zou spreken, met als gevolg dat de Franstalige patiënt er het leven bij inschiet.
Het is daarom goed te weten dat Dewael zal waken over de tweetaligheid van de dienst 101. Hopelijk kunnen op die manier in de toekomst zulke voorvallen vermeden worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten