De Noorse krant VG ploos 2000 gebruiksaanwijzingen van de meubelfabrikant IKEA uit, en stelde vast dat er niet één vrouw te vinden was die meubelen in mekaar stak. De verklaring: 3% van de omzet komt uit islamitische landen, en daar kan men volgens de meubelketen omwille van «culturele» redenen moeilijk vrouwen afbeelden die meubels in mekaar zetten. Eerste Minister Kjell Magne Bondevik (Krf, christen-democraten) vindt dat die redenering geen steek houdt.
De Noorse tabloid VG keek alle gebruiksaanwijzingen na die ze te pakken kon krijgen, en stelde vast dat er niet één vrouw te bespeuren viel die meubels in mekaar zette. Tegelijkertijd bedraagt het aandeel vrouwen bij de klanten maar liefst 70%. Zowel de Noorse Eerste Minister Kjell Magne als de oppositieleden Siv Jensen (Frp, rechts-conservatief) en Karita Bekkemellem Orheim (Ap, sociaal-democraten) vinden dat de redenering van IKEA geen steek houdt. Aangezien IKEA ook in moslimlanden winkels heeft, en afbeeldingen van vrouwen er problematisch zijn omwille van «culturele» redenen, beeldt de meubelgigant enkel mannen en geslachtsneutrale personen af in de gebruiksaanwijzingen. Bondevik vindt echter dat IKEA beter het voorbeeld zou geven door net wél vrouwen af te beelden.
Ondertussen is de meubelketen al met een correctie gekomen: in gebruiksaanwijzing voor de keukenkast Värde is er wel degelijk een vrouw aanwezig die de kast ineenvijst, en in de gebruiksaanwijzing van de kast Husar is er ook een vrouw aanwezig. Er zijn dus wel degelijk twee (2) vrouwen te vinden in de tweeduizend (2000) gebruiksaanwijzingen van IKEA. Of hoe de meubelketen het verhaal eigenlijk in al zijn pijnlijkheid nog eens onderstreept.
Uit een rondvraag uitgevoerd door VG blijkt bovendien dat moslims die in Noorwegen wonen absoluut niet begrijpen waar IKEA het eigenlijk over heeft. Volgens hen vormt het helemaal geen probleem om in gebruiksaanwijzingen vrouwen te tonen die meubels in mekaar zetten. Toch stelt zich de vraag waarom een meubelgigant zijn gebruiksaanwijzigingen klinisch vrij van vrouwen zou maken als er dan toch geen probleem zou zijn. Zou IKEA werkelijk alleen maar slecht geïnformeerd zijn? Het lijkt me eerder twijfelachtig, omdat men zo een beslissing niet licht neemt. Het volstaat te bedenken dat alle tekenaars hierover instructies moeten krijgen om te beseffen dat er hier wel degelijk meer aan de hand is.
Toevoeging: De Standaard brengt hierover een uitsmijter en een blogartikeltje dat echter niet het hele verhaal weergeeft.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten