dinsdag, maart 29, 2005

Iemand nog een sterk verhaal over Molenbeek?

Zaterdagavond werd een patrouille van de politie in de Ribaucourtstraat in Sint-Jans-Molenbeek in een hinderlaag gelokt. Je zal maar de directrice van het lokale integratiecentrum zijn die amper twee weken geleden nog een sussende brief schreef naar aanleiding van de controverse rond de reportage van Hind Fraihi. Of Tom Naegels met die column met de eis dat er ook artikels zouden geschreven worden over anderen dan alleen maar de extremistische jongeren, in een «normale context».

Wat was de titel ook al weer van die sussende brief? Juist ja: «Iemand nog een sterk verhaal over Molenbeek?» Twee weken later wordt Loredana Marchi al op haar wenken bediend, maar of dat nu werkelijk de bedoeling was, wil ik wel even betwijfelen. Een citaat om... van te smullen:
En waarom moet dat [de reportage van Hind Fraihi] gebeuren? Opdat Vlaanderen weer wat spannend leesvoer zou krijgen? Liefst over de mislukte integratie, natuurlijk. En over het extremisme. Om van te smullen: het levensgevaarlijke Molenbeek. Liefst met zo weinig mogelijk zin voor nuance. Want nuance heeft geen enkele nieuwswaarde.
Ik zit al vol spanning te wachten op de nuance bij die hinderlaag voor de politie hoort, want ongetwijfeld is het verhaal verdraaid om Vlaanderen weer eens wat spannend leesvoer te geven over mislukte integratie. En trouwens, laten we even serieus blijven nietwaar — hij smijte de eerste kassei diegene die in een wijk woont waar de politie nog nooit in een hinderlaag is gelokt. En waar er geen jongeren rondlopen die op eenvoudig verzoek «On va tuer les Belges! On va faire sauter Bruxelles en l'air!» roepen. Wie deed dat trouwens zelf niet toen hij nog «jongere» was?

Loredana Marchi legt trouwens de vinger op de wonde:
En de Vlaamse krantenlezer, die heeft behoefte aan correcte informatie over Molenbeek. Hij heeft daar recht op, niet op stoere sensationele verhalen van jonge mensen die misschien nog een en ander in hun vak te leren hebben.
Pak vast «pla», met dat sensationele verhaal van jou, want wat voor onzin laat jij daar die korpschef Johan De Becker allemaal uitslaan?
Wij pakken de jeugdbendes in de wijk rond de Ribaucourtstraat hard aan. Sommige jongeren zijn al wel twintig keer gearresteerd. [...] Vooral de minderjarigen weten dat er geen plaats is in de instellingen. Zij storen zich nergens nog aan.
Alsof dat waar zou kúnnen zijn. Die jongeren kunnen helemaal geen twintig keer opgepakt zijn, die zijn immers veel te druk bezig met het theaterstuk Stoemp in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Zeg dat Loredana Marchi het geschreven heeft!

Geen opmerkingen: