maandag, maart 21, 2005

Het ene tikje is het andere niet

Bij De Standaard bespreken ze ook de resultaten van de laatste opiniepeiling van La Libre Belgique/Het Laatste Nieuws/VTM/RTL. Op een naar mijn mening nogal «creatieve» wijze.

Allereerst de presentatie van de resultaten in het grafiekje. Wie heeft die volgorde eigenlijk bedacht? Waarom wordt bijvoorbeeld de eigen peiling niet vlak naast de nieuwe peiling geplaatst, zodat men kan zien wie in zijn opiniepeilingen met spek aan het schieten is? Of wil men camoufleren dat de resultaten voor zowel het Vlaams Kartel als het Vlaams Belang 2% uit mekaar liggen?

Dan de bespreking. Het Vlaams Belang gaat 0,5% achteruit: «De terugval is duidelijk.» De VLD gaat óók 0,5% achteruit: «Het herstel [...] is blijkbaar toch nog niet ingezet.» Hoezo, geen duidelijke terugval dan? Groen! gaat 0,4% achteruit: «Groen verliest lichtjes». Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk.

Eén zaak is of je de resultaten van een opiniepeiling serieus moet nemen of niet, een andere zaak is wat je moet denken van de besprekingen van die opiniepeilingen. Ik vraag me in ieder geval af hoe lang je moet gestudeerd hebben om het verschil te kunnen opmerken tussen een duidelijke terugval, een nog niet ingezet herstel en lichtjes verliezen.

Geen opmerkingen: