De Standaard en de VRT publiceerden gisterenavond de resultaten van een uitgebreide opiniepeiling. Vergeleken met de vorige en andere peilingen valt er weinig nieuws te melden, en ook de zetelverdeling die uitgewerkt werd ligt in de lijn van de simulaties die hier eerder al te lezen vielen.
Hoewel de de resultaten weinig nieuws bevatten vergeleken met de andere peilingen van de laatste maanden, blijft deze peiling een typische peiling voor De Standaard/VRT met een relatief lage score voor het Vlaams Belang en een nieuwe uitschieter voor Groen!. Verder is de peiling van De Standaard/VRT is de enige waar Vlaams Belangen sp.a-SPIRIT strijden om de tweede plaats; bij de andere peilers zit tussen de twee formaties gewoonlijk een verschil van een foutenmarge of meer.
CD&V-N-VA scoort voor het eerst sedert lang weer onder de grens van de dertig procent. Vergeleken met de verkiezingen van 2004 is dat nog steeds een sterke vooruitgang, maar vergeleken met de peilingen uit die periode staat het kartel vandaag nagenoeg status quo. De peiling is wel nogmaals een bevestiging van het feit dat de partij over haar piek heen is in de peilingen.
Voor het Vlaams Belang geldt een beetje het omgekeerde als voor CD&V-N-VA: vergeleken met de verkiezingen van 2004 staat de partij op verlies, maar vergeleken met de peilingen uit die periode staat ook deze partij vandaag zo goed als status quo. De partij blijft ondertussen verder dalen in de peilingen, en is het afgelopen jaar ongeveer twee procent gezakt.
sp.a-SPIRIT schommelt al een tijdje rond de twintig procent, en blijft dat doen. Open Vld krijgt ondertussen inderdaad een pandoering, maar dat is eigenlijk al oud nieuws. Meer zelfs, de partij lijkt zich op dit ogenblik eerder te stabiliseren op een niveau tussen de zestien en de achttien procent met enige tendensen tot herstel. Het valt overigens op hoe dicht de resultaten voor de twee paarse partijen bij de verschillende peilers bij mekaar liggen.
Groen! stijgt in deze peiling opnieuw tot boven de acht procent. In een reactie hierop was partijvoorzitster Vera Dua uiteraard opgetogen, en de simulatie voor de zetelverdeling gaf de partij maar liefst acht zetels, maar hier moet toch opgemerkt worden dat de groene partij altijd een relatief hoge score behaalt bij De Standaard/VRT, en het bovendien niet de eerste keer is dat de partij er een merkwaardige piek haalt. Een nadere analyse van de zetelverdeling leert trouwens dat de partij niet veel stemmen mag verliezen voor haar zetelaantal letterlijk gehalveerd wordt.
Lijst Dedecker behaalt ook deze keer geen al te best resultaat. Alle peilingen hebben de nieuwe partij tot nu toe ergens tussen de twee en de drie procent gegeven, ver onder de kiesdrempel dus. Interessant aan deze peiling is de opsplitsing per kieskring, die aangeeft dat ook lokaal de Lijst Dedecker weinig of geen kans maakt om de kiesdrempel te halen, ook niet in West-Vlaanderen of Antwerpen. Op 10 juni zullen we weten of dit ook zal kloppen.
Tot slot de zetelverdeling. De verdelingen per kieskring en de totale verdeling wijken niet veel af van de simulaties die hier eerder reeds gepubliceerd werden, en der verschillen gaan vaak over wie de laatste zetel krijgt en wie net uit de boot valt. Het is wel jammer dat er niet vermeld wordt hoe krap de zetels van Groen! eigenlijk zijn, want het is duidelijk dat de partij in nogal wat kieskringen met de laatste zetel gaat lopen, en rekening houdend met het feit dat de partij deze keer uitzonderlijk hoog scoort, bestaat het gevaar dat men die partij een verkeerd beeld voorhangt van hoe de situatie werkelijk is. Uitkijken of ook andere peilers vooruitgang voor Groen! voorspellen en of De Standaard/VRT ze in de volgende peiling zullen bevestigen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten