Het artikel van gisteren over de verkiesbaarheid van militairen voor de gemeente- en provincieraadsverkiezing was nog maar amper de deur uit, of de wetswijziging werd al aangepast zodat militairen ook op de kieslijsten van partijen kunnen staan die hun overheidsdotatie verloren hebben.
Het bericht stond in De Standaard een beetje weggemoffeld aan het einde van het artikel over de klucht rond het «operette-uniform» van Minister van Defensie André Flahaut. (A propos, waarom duldt de VLD dit stuk onbenul nog in de federale regering, want vergeleken met hem komt zelfs iemand als Freya van den Bossche nog redelijk over?) De nieuwe regeling is nu dat militairen niet mogen kandideren voor partijen met een programma dat strijdig is met het tuchtreglement van het leger. Dat tuchtreglement verwijst dan weer op zijn beurt naar de eed van trouw aan de Grondwetten en de wetten van het volk. Voor een anti-Belgische, republikeinse partij als het Vlaams Belang dus nog steeds een probleem.
De vraag is echter voor welke partijen militairen dan wel nog zouden mogen kandideren. Want een partij die er in haar kiesprogramma voor pleit de Grondwet te wijziging, is die wel trouw aan de Grondwet? Indien militairen via dit achterpoortje niet op de lijsten van het Vlaams Belang kunnen staan, dan ook niet op die van een partij als de N-VA, kartelpartner van de CD&V,als we alleen nog maar naar het communautaire programma kijken. En zeer strict bekeken zouden ook sp.a en VLD wel eens snel in de problemen kunnen komen.
Blijkbaar zullen sommigen nooit leren dat het geen goed idee is een put voor een ander te graven omdat men dan riskeert er zélf op een pijnlijke manier in te vallen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten