maandag, september 12, 2005

Verkiezingsthriller in Noorwegen

De verkiezingsthriller blijft maar duren. Twee uren na het sluiten van de verkiezingslokalen is de uitslag nog steeds niet zeker, want de verhoudingen blijven maar schommelen.

UurRood-groenBlauwBron
22:058683NRK
22:108584NRK
22:158782NRK
22:208584NRK
22:358485TV2
22:408683NRK
22:438584(*)NRK
22:588782NRK
23:048584TV2
(*) 1 zetel voor Kp

Aan het begin van de campagne lag rood-groen met voorsprong voorop in de peilingen, maar naarmate de verkiezingsdag naderde, werd de voorsprong steeds kleiner, om ten slotte te eindigen met een prognose dat blauw toch nipt zou winnen. Toch kunnen er al enkele conclusies getrokken worden:
  • Het extreem-linkse RV lijkt geen zetels te zullen halen, en ook de Kustpartij (Kp) grijpt naast een zetel. Dat vereenvoudigt alvast het beeld. RV had al beloofd dat het niet gemakkelijk zou zijn voor rood-groen indien het op de wip zou belanden. Kp wordt traditioneel aan de kant van de burgerlijke partijen geplaatst, maar de partij heeft tijdens de campagne niet in zijn kaarten laten kijken, en waarnemers vermoeden dat de partij eerder de kant van rood-groen zal kiezen dan die van blauw.
  • De sociaal-democratische Arbeiderspartij (Ap) gaat sterk vooruit, terwijl het linkser-dan-linkse SV achteruit gaat. Het lijkt erop dat als de Noren gekozen hebben voor een linkse regering, ze de voorkeur geven aan een linkse regering met een sterke sociaal-democratische partij. Indien Ap in een regering stapt samen met SV en de Centrumspartij (Sp), zou dat de eerste keer zijn dat Ap in een coalitieregering stapt. Voorzitster Kristin Halvorsen van SV heeft al toegegeven dat SV een slechte uitslag behaalt, en dat ze vanavond niet tevreden is met de uitslag, ook al zou die leiden tot een rood-groene regering.
  • Rechts (H) en de christen-democraten (Krf) gaan achteruit, terwijl de derde regeringspartij Links (V) ongeveer ter plaatse trappelt. Dat laatste was belangrijk, omdat het absoluut noodzakelijk was voor een blauwe meerderheid dat die partij boven de verkiezingsdrempel zou komen. Feit is dat de twee grootste regeringspartijen afgestraft worden.
  • De Vooruitgangspartij (Frp) gaat dan weer sterk vooruit en wordt de grootste partij aan de rechterzijde. De partij haalde vandaag haar beste score ooit. Indien rood-groen de verkiezingen wint, wordt het de grootste oppositiepartij, en anders wordt het de grootste regeringspartij. Voorzitter Carl I. Hagen heeft ondertussen al verklaard dat de huidige regering-Bondevik zal moeten aftreden, wat ook de uitslag wordt van deze verkiezingen. Het zal in ieder geval moeilijk worden om aan de rechterzijde opnieuw een regering te vormen waar de Frp geen deel van uitmaakt.

Geen opmerkingen: