Na drie weken verkiezingswedstrijd bij Politiek.Net is het duidelijk wat de deelnemers verwachten: de VLD wordt volgende week de grootste verliezer, en het Vlaams Belang de grootste winnaar. CD&V en N-VA blijven wel samen de grootste formatie in Vlaanderen.
De gemiddelde voorspelling voor de provincieraadsverkiezingen is redelijk stabiel gebleven ondanks het feit dat het aantal deelnemers bijna verdubbelde van het eerste meetpunt tot het (voorlopig) laatste. De grootste rimpeling werd veroorzaakt door de publicatie van de peiling van La Libre Belgique: het Vlaams Belang zakte toen 0,2% ten voordele van VLD-Vivant. Niet echt een grote verandering om over naar huis te schrijven dus.
Kijken we naar de resultaten voor de twee grootste formaties in Vlaanderen, dan valt op dat de deelnemers blijkbaar niet veel geloven van de goede resultaten die alle peilingen voorspellen voor het Vlaams Kartel. Gemiddeld willen ze CD&V en N-VA slechts een winst van 1,8% geven, terwijl sommige peilers daar ruim 3% bovenop doen. Indien de prognose van Politiek.Net correcter is dan de anderen, dan zouden Yves Leterme & Co volgende week wel eens met een fameuze kater kunnen zitten omwille van een psychologische nederlaag, ook al gaan zij er stevig op vooruit tegenover 2004. 27,9% is immers nog een eind onder de drempel van 30% waar een aantal peilingen hen al lang doen van dromen.
Voor het Vlaams Belang zijn de deelnemers aan de wedstrijd optimistischer: de gemiddelde prognose hangt ergens tussen die van La Libre Belgique en De Stemmenkampioen met een winst van 2,4% tot 26,5%. Sommige individuele deelnemers verwachten wel dat het Vlaams Belang groter zal worden dan het Vlaams Kartel, maar globaal genomen is dat niet het geval. Maar de deelnemers verwachten gemiddeld dus wel dat het Vlaams Belang volgende zondag de grootste winnaar wordt.
Zowel sp.a-SPIRIT als VLD-Vivant staan voor een verlies volgens onze deelnemers. VLD-Vivant laat veel pluimen met een verlies van 3,4% tot 16,8%, en daarmee zit de gemiddelde prognose ruim onder die van de klassieke peilers, maar nog een eind boven die van De Stemmenkampioen. Ook hier hangt de gemiddelde prognose tussen die van De Stemmenkampioen en die van La Libre Belgique, en dat geldt trouwens ook voor het kartel van sp.a en SPIRIT. Dat kartel gaat er met 0,9% niet zoveel op achteruit, maar samen zakken de paarse partijen wel 4,3% vergeleken met 2004.
Zelfde verhaal overigens voor Groen!, maar hier zitten alle peilers dicht in mekaars buurt. Onze deelnemers denken dat de partij een klein procentje verliest, en zal uitkomen op 6,7%.
Er kan meer interessante informatie gehaald worden uit de prognoses van de deelnemers dan alleen maar de gemiddelden. Wanneer we kijken naar de mediaan en in het bijzonder naar de kwartielen, kunnen we nagaan of de voorspellingen per partij erg verspreid zijn (grote afstand tussen eerste en derde kwartiel), dan wel of er een grote eensgezindheid bestaat onder de deelnemers (kleine afstand tussen eerste en derde kwartiel). De helft van de deelnemers heeft immers per definitie een prognose ingegeven tussen het eerste en het derde kwartiel. De gegevens werden hieronder grafisch weergegeven.
Voor CD&V-N-VA blijkt er een grote consensus te zijn dat de formatie zal eindigen tussen de 27% en de 29%, met als hoogste prognose 31%. Voor het Vlaams Belang is de spreiding groter: hetzelfde interval gaat daar van 25% tot 28%. Er zijn echter deelnemers die denken dat de partij tot boven de 30% zal scoren, terwijl anderen denken dat de partij tot 22% zal zakken. Ook voor de VLD is de spreiding groot, maar zeer opvallend is dat niemand denkt dat de partij winst zal maken. Sommigen zien de partij zelfs zakken tot onder de 12%. Dan doet sp.a-SPIRIT het beter, met een band van ±1% rond de mediaan van 18,7%. Voor Groen! is de consensus het grootst: de helft van de deelnemers denkt dat de partij ergens tussen de 6,0% en de 7,6% zal uitkomen. Slechts een kwart ziet de partij winst maken tegenover 2004.
Kijken we tot slot even naar de resultaten van de schiftingsvraag, want die vertellen in welke prognoses de deelnemers het meest geloven. Hier blijkt concurrent De Stemmenkampioen de deelnemers iets meer vertrouwen in te boezemen dan de gemiddelde prognose van Politiek.Net, maar de afstand is groot tot de andere peilers. Het zou eigenlijk interessant geweest zijn ook de tweede keuze te registreren voor diegenen die het meest vertrouwen hebben in de wedstrijd van Politiek.Net, want het valt op dat de peiling van La Libre Belgique redelijk weinig stemmen krijgt, terwijl de gemiddelde peiling het dichtst in de buurt van hun laatste peiling ligt. Maar tenzij er werkelijk geen enkele stem van Politiek.Net naar De Stemmenkampioen zou gaan –wat sterk betwijfeld kan worden– is het duidelijk en bijzonder opvallend dat precies die peiler, die in de media zo een slechte reputatie krijgt opgeplakt, bij het publiek afgetekend het meeste vertrouwen blijkt te genieten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten