Deze avond publiceerden De Standaard en de VRT de resultaten van een nieuwe peiling. Vergeleken met de vorige peiling is alleen de achteruitgang van N-VA statistisch significant – of gaat het eigenlijk alleen maar om een correctie van de De Slimste Mens-piek die deze peiler verleden keer de Vlaams-nationalistische partij toedichtte?
«CD&V en Groen! profiteren van affaire-Vijnck» kopt De Standaard. Dat CD&V zou kunnen profiteren van de affaire-Vijnck wil ik absoluut niet uitsluiten, maar of Groen! daar direct of indirect stemmen mee zou kunnen winnen lijkt mij toch wel bijzonder twijfelachtig. Post hos ergo propter hoc lijkt het motto van de dag te zijn bij de redactie in Groot-Bijgaarden, en de laatste twee maanden viel er op politiek vlak in Vlaanderen dus echt niets anders te noteren dan de vaudeville rond de figuur van Dirk Vijnck. Dat de vooruitgang van Groen! bovendien niet echt de foutenmarge overstijgt is een detail waar men zich ook al niet aan wil storen, kwestie de bladzijden morgen toch maar gevuld te krijgen. Dan is de titel bij de VRT misschien toch iets realistischer te noemen. «Zaak-Vijnck kost LDD en Open Vld stemmen» luidt het daar, en het is inderdaad een stelling waar je in kan komen, want noch LDD noch Open Vld kwamen echt goed weg uit de hele affaire.
CD&V haalt ook deze keer een score boven de twintig procent: historisch een laagterecord als de resultaten van de peilingen binnen enkele weken bevestigd worden in de verkiezingen, maar bij de partijtop is men waarschijnlijk al lang blij dat men niet veel slechter scoort. Bovendien blijft de partij de grootste in Vlaanderen, met opnieuw een wat grotere voorsprong op achtervolger Open Vld. Het verschil tussen de twee partijen bedraagt in deze peiling meer dan vier procent, een pak meer dan de foutenmarge dus.
De Open Vld doet het niet goed. De partij blijft de tweede in Vlaanderen, maar het Vlaams Belang zit haar opnieuw op de hielen. Niet dat die laatste erg tevreden kan zijn met haar uitslag, want het betekent nog steeds een ferme achteruitgang tegenover de vorige Vlaamse parlementsverkiezingen, maar op basis van deze peiling valt niet uit te sluiten dat de partij in Vlaanderen toch nog op de tweede plaats zou kunnen eindigen. Anderzijds is de afstand tot de vierde partij, sp.a, nu ook weer niet zo groot, en in de middenmoot kan het op 7 juni dus nog alle kanten uit.
Een partij die in de peilingen wat op haar retour lijkt te zijn is Lijst Dedecker. Veel eensgezindheid over de aanhang van de partij lijkt er onder de peilers echter niet te zijn, want het verschil in resultaten bij de verschillende peilers bedraagt meer dan zes procent. Verderop spelen N-VA en Groen! haasje-over met mekaar. De piek die N-VA verleden keer liet optekenen bij De Standaard en VRT, toen geduid als een effect van het optreden van partijvoorzitter Bart de Wever bij de show De Slimste Mens, is daarmee opnieuw verdwenen. Groen! zet dan weer haar beste resultaat neer sedert 2004, en breekt door de grens van de negen procent. SLP tot slot blijft ver onder kiesdrempel, met ook in deze peiling weer een resultaat rond de twee procent.
Werpen we nog even een blik op een simulatie voor de zetelverdeling, dan blijkt de huidige coalitie nog steeds stand te houden met een meerderheid van meer dan zeventig zetels. Ook de coalities CD&V–Open Vld–LDD of CD&V–sp.a–LDD blijven mogelijk, voor zover die politiek mogelijk zouden zijn.Paars-groen of een olijfboomcoalitie van CD&V, sp.a en Groen! maken dan weer weinig of geen kans om een meerderheid te halen op 7 juni.
Bijlage: alle Vlaamse peilingen sedert 2004 (PDF).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten