Strict geografisch gezien ligt het gebied in Papoea-Nieuw-Guinea, maar staatsrechtelijk bestaat er geen twijfel over dat het deel uitmaakt van België. Ten bewijze daarvan de beschrijving die de wetenschappers van het gebied gaven:
Ze ontdekten er gigantische bloemen in prachtige kleuren, boomkangoeroes en stekelige miereneters. Ook vloog er een zeldzame, goudgevlekte prieelvogel en zagen de expeditieleden een koppeltje paradijsvogels met zes lijnen op de kop. Van deze paradijsvogels werd gedacht dat ze waren uitgestorven. De dieren leken totaal niet bang, wat erop duidt dat ze niet eerder een mens tegenkwamen.Het voormalige staatshoofd van het gebied, de Britse Koningin Elizabeth II, heeft de annexatie van het gebied door België al formeel erkend, en haar Belgische collega Koning Albert II hiervoor gefeliciteerd in een telefoongesprek. Het feit dat de expeditieleden het koppeltje paradijsvogels het bekende lied «Ik hou van u, je t'aime tu sais» hoorden neuriën gaf de doorslag voor haar beslissing.
Het Vlaams Belang en N-VA zijn voorlopig nog met verstomming geslagen: in plaats van België een kopje kleiner te kunnen maken, moeten zij nu erkennen dat het land 10% groter is geworden. Zij hadden dit zorgvuldig voorbereid maneuver, ingeleid door de recente toespraak van de Koning voor de gestelde lichamen, alvast niet zien aankomen. In die toespraak had de Koning er immers voor gewaarschuwd dat een echtscheiding wel eens duur zou kunnen uitvallen, maar de al dan niet omfloerste separatisten hadden daarbij niet in de gaten dat de Koning hierbij eveneens subtiel wou suggereren dat er in een huwelijk af en toe ook heuglijke aanwinsten kunnen voorkomen.
Het FDF van zijn kant dan weer heeft al enthousiast gereageerd, maar eist dat het gebied ingedeeld wordt bij het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. Volgens die partij valt immers niet uit te sluiten dat er ooit een Franstalige onderzoeker zijn voet zou zetten in het gebied, en het is daarom belangrijk dat de taalrechten van die onderzoeker nu reeds gevrijwaard worden. Indien de lokale bevolking daarmee problemen zou hebben, is de partij bereid een dialoog daarover over veertig jaar af te wijzen. In een onverwijlde reactie daarop heeft Yves Leterme al laten weten dat in dat geval in 2044 een Vlaamse regering zonder hem gevormd zal moeten worden.
(Oorspronkelijk verschenen bij Diogenes)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten