Wie de commentaren op de laatste peiling van La Libre Belgique leest loopt al snel het gevaar te denken dat er enorm veel beweging is opgetreden in het partijpolitieke landschap in Vlaanderen de jongste drie maanden. De ene partij springt over de andere, een andere vergroot haar voorsprong op nog een andere, en ga zo maar door. Wie de cijfers een beetje nauwkeuriger navlooit, merkt echter dat de peiling vooral stilstand meet, zowel in Vlaanderen als bij de Franstalige partijen.
«Ecolo zet opmars voort» schrijft Knack, ook al gaat de partij in de realiteit slechts een schamele 1,2% vooruit vergeleken met een foutenmarge van 3,6%. «N-VA springt over Open Vld» en «Vlaams Belang groter dan sp.a» schrijft dan weer Het Belang van Limburg, niettegenstaande alle vier de partijen minder dan een foutenmarge van mekaar verwijderd zitten. De grootste kemel vinden we echter bij de krant De Standaard terug: «‘Vlaams Belang haalt sp.a in’». Dat is wat men in schoon Vlaams een straffe stoot noemt: Vlaams Belang bleef bij de laatste verkiezingen immers nog steeds groter dan de sp.a –zij het met een haartje– maar toch vindt de kwaliteitskrant dat het Vlaams Belang over sp.a springt. Of beter gezegd, wil dat zelf niet gezegd hebben, want de titel staat netjes tussen aanhalingstekens, ook al valt niet te achterhalen waar het citaat vandaan komt.
Kijken we even in detail naar de vijf grootste partijen, dan is het duidelijk dat CD&V afgetekend de grootste blijft. Daarna volgen Vlaams Belang, sp.a, N-VA en Open Vld, in die volgorde, maar dus met minder dan een foutenmarge verschil tussen de grootste en de kleinste. Voor één partij is dit ontegensprekelijk goed nieuws: N-VA. De partij bevestigt hiermee immers op een niveau waar het voor de verkiezingen nog niet van durfde dromen. Reken daar nog eens bij dat de partij ondertussen ook toegetreden is tot een Vlaamse Regering met een regeerakkoord dat niet bepaald overloopt van de straffe Vlaamse uitspraken, en je kan je inbeelden dat er op het partijsecretariaat hoogstwaarschijnlijk een enorme zucht van opluchting geslaakt werd.
Dat alles ligt iets ander voor zowel sp.a als Open Vld. Voor die twee partijen was de uitslag van 7 juni 2009 ronduit desastreus, en dat die uitslag voor beiden bevestigd wordt is dus geen goed nieuws. Beiden lijken op dit ogenblik vooral met zichzelf te worstelen, en veel beterschap in de peilingen kan men eigenlijk niet verwachten vóór de interne problemen uitgeklaard zijn. Het Vlaams Belang is een beetje in hetzelfde bedje ziek, al zal men daar de uitslag van deze peiling psychologisch vermoedelijk iets positiever inschatten, al was het maar omdat de partij virtueel opnieuw als tweede uit de bus komt.
Twee andere partijen die ook al niet tevreden kunnen zijn met de resultaten van deze peiling zijn Lijst Dedecker en Groen!. Voor hen betekent een status quo immers dat ze een gevecht met de kiesdrempel zullen moeten blijven leveren, een weinig comfortabele positie. Als enige oppositiepartij links van de Vlaamse Regering maakt dat voor Groen! misschien niet zoveel verschil uit, maar voor Lijst Dedecker kan dit betekenen dat sommige potentiële kiezers bij een volgende gelegenheid liever een strategische stem aan Vlaams Belang of Open Vld geven dan aan LDD.
De relatieve stilstaand bij àlle Vlaamse partijen is dus voor de meeste partijen weinig positief nieuws, met uitzondering van CD&V dat duidelijk marktleider blijft, en N-VA dat haar uitstekende score bevestigd ziet. Voor al de andere partijen betekent het dat er de komende maanden en jaren hard gewerkt zal moeten worden. Zou het trouwens helemaal toeval zijn dat al die partijen op dit ogenblik met interne strubbelingen te maken hebben, en CD&V en N-VA niet?
Werpen we tot slot nog even een blik over de taalgrens, dan zien we dat ook daar weinig beweging te noteren valt. De recentelijke ruzies binnen de Franstalige regeringen hebben blijkbaar nog geen invloed gehad op de aanhang van de drie regeringspartijen, net zoals de oppositiepartij MR hierdoor nog geen winst heeft weten op te strijken. Dat de MR intern door een moeilijke tijd gaat is daar misschien ook niet helemaal vreemd aan. Front National blijft het ondertussen slecht doen, ver onder de kiesdrempel.
Bijlage: Overzicht alle peilingen in Vlaanderen sedert 2004 en Wallonië sedert 2006 (PDF).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten